Over de bijenvolken
De ‘Carnica bij’
Imkerij Nr. 64 teelt met de zogenaamde ‘Carnica bij’ (Apis mellifera carnica). De reden dat voor de ‘Carnica bij’ is gekozen zijn de zachtaardigheid en raatvastheid. Dit laatste betekent dat de bijen niet snel opvliegen. Prettig voor de imker, maar ook voor de omgeving. In een dichtbevolkt land als Nederland geen overbodige luxe!
Van oorsprong was in Noordwest-Europa de Zwarte bij (Apis mellifera mellifera) het belangrijkst. Europa kende daarnaast vele andere rassen waaronder de ‘Carnica bij’. Omdat de Zwarte bij nogal stekerig was en vroeg zwermde, is sinds begin vorige eeuw in Duitsland en later Nederland geprobeerd door kruisen met Carnica en Ligustica een bij met over de hele linie (voor de mens) betere eigenschappen te krijgen. Na jarenlange experimenten koos men in Duitsland en Oostenrijk voor Carnica. Via teelt en selectie zijn meerdere Carnicalijnen ontwikkeld.
(Bron: Vereniging van CarnicaImkers )
STANDPLAATSEN
Imkerij 64 is een kleinschalige imkerij met circa 10 volken. De bijenvolken van Imkerij Nr. 64 staan verspreid over locaties in Anna Paulowna, Wieringerwaard, Breezand en Kolhorn. Daarnaast staan er elk jaar een aantal kasten bij de Boragevelden in ‘t Zand, Julianadorp of Callantsoog.
Per locatie wordt een inschatting gemaakt van de hoeveelheid dracht en rekening gehouden met de aanwezigheid van eventuele andere imkers. Hierop wordt het aantal kasten afgestemd. Dit om eventuele concurrentie met andere (wilde) bijensoorten en andere insecten zoveel mogelijk te vermijden. Doordat de kasten verspreid staan over meerdere locaties is het winnen van honing vrij intensief.
GOLZ BIJENKAST
Doordat ik als imker mijn rechter arm/hand niet optimaal kan gebruiken bleek de ‘standaard’ spaarkast waar veel imkers mee werken niet praktisch. Na het nodige zoek- en leeswerk kwam ik uit bij de zogeheten Golz bijenkast. Deze bijenkasten zijn heel geschikt voor imkers die moeite hebben met het optillen van zware bijenkasten. In een Golzkast zitten broedkamer en honingkamer niet boven elkaar, maar achter elkaar. De bijenkast is hierdoor vlak en niet gestapeld. Hierdoor hoef je bij inspectie van de broedkamer niet eerst de (zware) honingkamer eraf te tillen. Ideaal voor mij!
Ander voordeel van de Golz bijenkast is dat het volk minder verstoord hoeft te worden omdat slechts de deksel eraf gehaald hoeft te worden om het volk vervolgens via de folie te inspecteren. Zeer bijvriendelijk dus! De bijenkast dankt zijn naam aan zijn ontwerper Wolfgang Golz.